SPOZNAJTE USTVARJALKO: MANCA BOŽIČ (bohemi_macrame)


Manca je 28-letna ustvarjalna duša, ljubiteljica narave in sobnih rastlin, ki prihaja iz Ljubljane. Rada pleše, potuje, se ukvarja z jogo, odkriva nove kulture in se tako vsak dan nekaj novega nauči. Njeno zadnje odkritje, ki mu posveča največ svojega prostega časa, je makrame.


Kdaj in kje si se prvič srečala s makramejem?


Prvič sem se z njim srečala letos spomladi, ko sem doma našla tetin makrame, narejen iz jute. Takrat sem začela razmišljati, da bi začela ustvarjati svoje makrame izdelke. Vedno sem občudovala razne ustvarjalce in njihove ročno izdelane in unikatne izdelke, nikoli pa nisem razmišljala o svoji poti. Nekaj časa sem iskala primerne vrvice, no septembra pa sem po naključju našla tebe, kupila prve vrvice in tako je nastala moja prva rdeča torbica in uhani.Kaj ti pomeni makrame?

Makrame je zame dejavnost, kjer se sproščam in pozabim na druge stvari, obenem pa je tudi dober test za mojo potrpežljivost. Je pa ves trud poplačan, ko na koncu v rokah držiš svoj izdelek.


Se ukvarjaš tudi z drugimi ročnimi spretnostmi in umetnostmi?


Ja, pred kratkim sem se začela ukvarjati tudi z akvareli in fimo maso. Rada eksperimenitram z različnimi tehnikami. Kot majhna punčka sem izdelovala tudi gobelin, ki me ga je naučila delati moja nona. Tudi moja mama kvačka in plete, tako, da se ročne spretnosti prenašajo iz roda v rod, sta pa pri meni slednji zaenkrat se čisto v začetnih povojih.


Kako poteka tvoj ustvarjalni proces in kaj te pri tvojem delu najbolj navdihuje?


Moj ustvarjalni proces poteka precej spontano. Nič ne gre po planu, proces traja kar nekaj časa od same ideje in končnega izdelka, včasih delam tudi več izdelkov hkrati. Če na hitro opišem: vozlam, podiram, pa spet vozlam. Navdihujejo me predvsem barve in različni materiali, ki jih uporabljam v svojih kreacijah. Pa tudi drobne malenkosti, ki jih opazim čez dan, predvsem v naravi.Kakšne/ katere vrvice najraje uporabljaš pri svojem delu?


Trenutno uporabljam Lankava vrvice, saj mi njihova debelina najbolj ustreza, po novem letu pa mislim, da bom preizkusila tudi Bobbiny.

Kaj najraje ustvarjaš in kaj ustvarjaš v tem trenutku?


Najraje ustvarjam uhane, saj zahtevajo največ potrpljenja in natančnosti. Trenutno izdelujem poseben projekt za svojo nečakinjo.


Kakšen se ti zdi odnos Slovencev do makrameja in drugih ročnih spretnosti?


Zdi se, mi da se makrame v Sloveniji šele razvija, kar se tiče drugih ročnih spretnosti pa imamo precej raznolike ponudbe. Odnos Slovencev do ročnih spretnosti se mi zdi, da je pozitiven, še posebej v teh časih se opazi medsebojna podpora različnih ustvarjalcev.


Sledite Manci: Instagram: bohemi_macrame

234 views0 comments