SPOZNAJTE USTVARJALKO: MAŠA REPOVŽ (macra.mash)

Maša je skoraj 29 letna socialna delavka. Prihaja iz Trbovelj, trenutno pa živi v Ljubljani, kjer je zaposlena na Centru za socialno delo. Rada ustvarja, bere in hodi na koncerte, ki jih že močno pogreša.


Kdaj in kje si se prvič srečala s makramejem?

Čisto prvič že v osnovni šoli, ko so bile popularne pletene zapestnice. Našla sem knjigo Macrame, ki je pripadala moji mami in se naučila nekaj osnovnih vozlov, spomnim se, da sem si naredila pleten pas z lesenimi perlami. Potem pa sem na makrame pozabila, do prvega koronskega vala. Prijateljica jih je začela plesti in sem se nad njimi čisto navdušila, med prvo karanteno pa sem imela dejansko tudi dovolj časa, da sem se lotila vozlati tudi sama.


Se ukvarjaš tudi z drugimi ročnimi spretnostmi in umetnostmi?


Izdelujem tudi voščilnice, čestitke in albume. Rada se lotim različnih izzivov, če imam le čas. Rada bi se naučila še šivati, komaj čakam, da se sprostijo ukrepi, da se bom lahko udeležila kakšnega tečaja keramike in gline, pa še kaj bi se našlo.Kakšne/ katere vrvice najraje uporabljaš pri svojem delu?

Najraje uporabljam bobbiny pletene 3mm vrvice.


Imaš kakšne vzornike s področja makrameja, ročnih spretnosti ali tekstilne umetnosti?

Ne vem, če bi jim lahko rekla ravno vzorniki, saj je zame vzornik nekdo, ki me navdušuje na več različnih področjih, ne samo na umetnostnem. Sledim pa kar nekaj ustvarjalcem in ustvarjalkam makramejev na instagramu, ki so zagotovo zelo talentirane/i – le o njih, kot osebah vem premalo, da bi jim lahko rekla vzornik: Makrameemuija, buffaloroamco, my.makramee, pa ustvarjaci makrame nakita: pjanvierperrine, harmony_handmade, quetzart, goldendatura, _jasperrocks in tako dalje. Tudi kar nekaj slovenskih ustvarjalk ustvarja čudovite kreacije – veliko se jih je že predstavilo tu pri tebi.


Kaj najraje ustvarjaš in kaj ustvarjaš v tem trenutku?


Čisto odvisno od mojega razpoloženja. Zelo rada delam veliiike makrameje, trenutno so mi pri srcu mavrice. V tem trenutku delam otroški mavrični mobile, in pa stensko obešanko za prijateljičin 30. rojstni dan.


Kakšen se ti zdi odnos Slovencev do makrameja in drugih ročnih spretnosti?


Zdi se mi, da je postal makrame v letošnjem letu precej popularen, tudi veliko ljudi ga izdeluje. Na instagramu je nastalo kar nekaj novih strani, vključno z mojo. Vmes je bil, mislim da, malo pozabljen. Se ga pa spomnijo naše mame in babice, saj so ga tudi same izdelovale. Na splošno menim, da Slovenci znajo ceniti ročna dela in, da jih preferirajo, da pa si jih mogoče ne privoščijo, saj so dražji od tovarniško narejenih stvari. Čeprav lahko večina razume, da so ročna dela dražja, ne bodo odšteli toliko denarja zanje. Če malo posplošim – veseli bi bili ročnega dela za darilo, ne bi pa ga kupili sami. Se pa tudi tu v zadnjih par letih pozna napredek, sejmi kot je na primer Artish, so bili čedalje bolj obiskani, pa tudi prepoznavnost ustvarjalcev se je precej povečala skozi družbena omrežja. Upam, da se bo ta trend še stopnjeval.


Sledite Maši:

Instagram: @macra.mash

Facebook: macra.mash797 views0 comments