SPOZNAJTE USTVARJALKO: KAJA ŠVAB

Kaja Švab prihaja iz Ljubljane, kjer živi skupaj s fantom in psičko Hildo. Kruh si služi z grafičnim oblikovanjem in ustvarjanjem 1000 in ene stvari. Poleg bližnjih in prijateljev so njena ljubezen zelene rastline - tiste, ki ne cvetijo.Kdaj in kje si se prvič srečala s makramejem? 


Moj prvi makrame sem naredila letos aprila med karanteno, idejo pa sem zasledila na Instagramu. Potem sem našla še tebe in tvoje vrvice in je bilo treba takoj nekaj narediti. Tako, da sem še čisti začetnik. So mi pa zelo všeč makrameji, ki so dvobarvni, oziroma so ročno barvani.


Kaj ti pomeni makrame?


To je zame neke vrste sprostitev. Ob pletenju ponavljajočih se vozljev res ni treba veliko razmišljati. 


Se ukvarjaš tudi z drugimi ročnimi spretnostmi in umetnostmi? 


Letos med vso COVID19 situacijo sem bila nekaj časa brez službe in ker sem ustvarjalni tip človeka, sem se lotila kar nekaj ustvarjalnih podvigov. Od uspešnih do neuspešnih. Poleg makramejev sem začela izdelovati ovratnice in povodce za kužke iz paracord vrvice. Od takrat naprej kar nekaj pasjih prijateljev hodi po svetu z mojimi ovratnicami in povodci. Nekaj jih je objavljenih na Instagram profilu hilda_hungry_dachshund. Tudi doma precej hišnih opravil postorim jaz, ni mi problem zvrtati luknje v zid. Med karanteno sem prebarvala tudi fronte kuhinjskih elementov, zdaj imava s fantom novo kuhinjo. Oče je restavrator starega pohištva, tako da mi je blizu tudi ustvarjanje z lesom. Če bi živela v hiši bi definitivno imela svojo delavnico.Kako poteka tvoj ustvarjalni proces in kaj te pri tvojem delu najbolj navdihuje?


Najbolj pogosto nekje vidim neko stvar, ki mi je všeč in bi jo želela imeti. To je tisti trenutni navdih. Če je možnost, da jo naredim sama, se bom tega definitivno lotila in to kar takoj, kar pa ponavadi pripelje do zapletov. Neučakana sem, vse hočem narediti v tistem trenutku, ko si nekaj zamislim. Ko sem prvič ročno barvala del makrameja, sem ga polovico potopila v vedro in nisem niti pomislila, da bi bilo fino, če bi naredila nekaj na kar bi lahko potem obesila makrame. Tako sem pol ure sedela na pručki in držala v zraku makrame, saj je bilo treba počakati, da se je barva dobro prijela. Mislim, da ni treba posebaj poudariti, da je bil makrame precej težak, napojen od barve. 


Kakšne/ katere vrvice najraje uporabljaš pri svojem delu?


Najraje uporabljam Paulino, ki je narejena iz recikliranega bombaža z dodanim poliestrom. Super je, ker je primerna za večje makrame projekte, saj je njena debelina 5mm.


Imaš kakšne vzornike s področja makrameja, ročnih spretnosti ali tekstilne umetnosti?


Nimam. Mi ja pa zelo kul Keith Richards, če to šteje. Saj je umetnik.Kaj najraje ustvarjaš in kaj ustvarjaš v tem trenutku?


Vse je odvisno od razpoloženja, navdiha. Ne morem reči, da neko stvar rajši delam od druge, sploh kadar se gre za ustvarjanje. Pride čas, ko dva meseca ne ustvarim nič, potem pa lahko v enem dnevu dobim navdih za več stvari naenkrat. Ravno sem dokončala dvobarvni makrame, tako, da bom sedaj verjetno imela malo premora. Ko bo kdo naročil novo ovratnico, bom naredila to, ker moja psička jih ima že preveč.


Kakšen se ti zdi odnos Slovencev do makrameja in drugih ročnih spretnosti?


Mnenja so različna, nekaterim je všeč, drugi smatrajo makrame kot nabiralec prahu. Ampak ali ni vsaka stvar v stanovanju nabiralec prahu?


Bi kaj želela sporočiti našim bralcem in ustvarjalcem?


Naj se pogumno lotijo stvari, ki so si jih zamislili in poskusijo zadevo tudi izpeljati do konca, probleme pa naj nato rešujejo sproti. Tako se največ naučiš.200 views0 comments