SPOZNAJTE USTVARJALKO: JANA FLAJSINGER (golden.macrame)

Jana je 24-letnica, ki prihaja iz najstarejšega mesta v Sloveniji- Ptuja. Trenutno piše diplomo na študiju fizioterapije, ki sicer ni bil njena prva izbira, saj je pred tem že študirala likovno pedagogiko. Zase pravi, da je po duši ustvarjalka, ki vedno najde kakšno zaposlitev z ustvarjanjem, ne glede na tehniko. Zadnje mesece jo navdušuje predvsem makrame. Poleg makrameja prosti čas rada preživlja v naravi, v hribih, na potovanjih in ob druženju s prijatelji in družino ter mačkom Figarom.Kdaj in kje si se prvič srečala s makramejem?


Moje prvo srečanje z makramejem pravzaprav res ni bilo tako dolgo nazaj. Moja želja po ustvarjanju zmeraj poskrbi, da se preizkusim v čem novem in tako sem spoznala tudi makrame. Pri tebi, Špela, sem naročila svoje prve Bobbiny vrvi, kasneje v starih omarah našla dve super knjigi o ročnih delih in makrameju, se naučila vozlati osnovne vozle in naredila svoj prvi izdelek, macrame sovico. Bolje, da ne povem kolikokrat sem popravljala, ampak končala pa sem, kar je pri meni res dokaz, da nekaj počnem s strastjo. Nato sem se lotila tudi drugih projektov, kot so podstavki in pa makrame mobile.Kaj ti pomeni makrame?


Makrame mi pomeni sprostitev, ustvarjanje pri katerem pozabim na ostale stvari. Je super trening za možgančke, potrpežljivost, fokus, pa še obe roki uporabljamo, kar pomeni, da krepimo obe možganski polovici.Se ukvarjaš tudi z drugimi ročnimi spretnostmi in umetnostmi?


Kot že rečeno sem bivša študentka likovne pedagogike iz česar sledi, da se ustvarjanju pač ne morem upreti. Spoznala sem se z veliko večino tehnik, zmeraj pa mi je bilo nekako najljubše risanje s svinčnikom, ilustracija in keramika. Včasih ustvarim tudi kakšno voščilnico za rojstni dan, slikam na platno, ali pa rišem. Velikokrat se pošalim, da sem mojo ustvarjalnost podedovala po mami. Odkar pomnim, sva vedno kaj izrezovali, lepili, ustvarjali božične okraske, ... , za kar sem ji zelo hvaležna.Kako poteka tvoj ustvarjalni proces in kaj te pri tvojem delu najbolj navdihuje?


Ne bi mogla reči, da imam svoj ustaljeni proces dela. Bolj kot ne je dokaj spontan. Ko dobim navdih, delam dokler ne končam. Težko pustim napol narejen izdelek, želja po dokončanju mi tega ne dopušča. To velja tudi pri ostalem ustvarjanju in delu, zmeraj sem bila takšna. A ko opazim, da postajam površna, pa le zaključim in nadaljujem naslednji dan. Pri delu me navdihuje več stvari, najbolj pa si štejem v čast, ko me kdo pohvali in izrazi zadovoljstvo s končanim izdelkom. Motivira pa me tudi to, da z svojim delom navdušujem druge ljudi, ki bi se želeli preizkusiti v makrame vozlanju.Kakšne/ katere vrvice najraje uporabljaš pri svojem delu?


Najraje delam z vrvjo Moppari znamke Suomen Lanka v beli barvi ter vrvico Bobbiny premium, sedaj v Božičnem času pa tudi z Bobbiny regular v barvah zlate, srebrne in šampanjec. Je pa odvisno kakšnega izdelka se bom lotila, s tanjšo vrvjo lahko poudarim podrobnosti, kar mi je zelo všeč.Imaš kakšne vzornike s področja makrameja, ročnih spretnosti ali tekstilne umetnosti?


S področja makrameja bi lahko izpostavila par ustvarjalk, ki jih spremljam preko instagram profila: @Knottinja, @lotsofknotscanada, @holmmademacrame in pa res barvito @novamercury. Drugi umetniki, ki so mi za vzor kot strastni ustvarjalci svojega dela, pa so vsekakor slovenski: prekrasna keramika @shrusko, lesen nakit izpod rok @srečkomolk, risbe in slike ptujskega umetnika @fenos_aleksander, prijateljica Maja, ki prav tako ustvarja čudovite makrameje in nakit @maja_zebec in pa @aljahorvat- njene ilustracije so balzam za dušo.Kaj najraje ustvarjaš in kaj ustvarjaš v tem trenutku?


Trenutno največ časa posvečam makrame božičnim okraskom, sploh angelčkom; te delam najraje. Nasplošno pa najraje ustvarim kak večji projekt, na primer makrame torbico, ogledalo, mandalo ali pa kakšen večji stenski macrame. Proces dela traja dlje časa in sem zato na koncu še bolj pomirjena z vloženim trudom in videzom izdelka. Veliko mi pomeni, da izdelujem iz naravnih materialov, najbolj pa, da lahko uporabim in delam izdelke v kombinaciji z lesom. Na primer vse lesene krogce sem reciklirala na način, da sem jih vključila v svoj izdelek in jim tako dala novo zgodbo.Kakšen se ti zdi odnos Slovencev do makrameja in drugih ročnih spretnosti?


Z makramejem se v Sloveniji še bolj kot ne spoznavamo, čeprav je bil makrame popularen že pred časom. V zadnjem času se mi zdi, da je vedno več ustvarjalcev, ki pokažejo svojo ustvarjalno žilico in se mi zdi tako tudi prav. Generalno gledano pa menim, da imamo v Sloveniji toliko enih dobrih ustvarjalcev iz vseh področij: slikarstva, keramike, grafičnega oblikovanja, kiparstva, dizajna, oblikovanja, itd., da smo lahko samo ponosni, kakšne čudovite izdelke in ustvarjalne roke premoremo v naši državi. Iz tega stališča tudi hvala bogu za socialna omrežja.Bi kaj želela sporočiti našim bralcem in ustvarjalcem?


Vsem bralcem sem hvaležna, da ste si vzeli čas tudi zame in prebrali tale intervju. Mogoče se kdo najde v mojih besedah in sem ga navdušila, da naroči svoj prvi kolut vrvi ter ustvari kaj lepega. Vsem ustvarjalcem hvala, da ustvarjate tako čudovite stvari, da se podpiramo

in gradimo lepo slovensko skupnost makrameja. Špela, tebi pa hvala, da si mi namenila to čast in me povabila k intervjuju ter hvala, da si vrvi pripeljala v Slovenijo. Tudi tebi želim še veliko ustvarjalnih idej.


Sledite Jani: Instagram @golden.macrame

718 views0 comments